9 Ekim 2010 Cumartesi

ÇUKUROVA’NIN KÖKENLER KİTABI “ÇUKUROVA TÜRKMENLERİ”

-Çukurova’da 1600-1865 yıları arasında derebeyler, valiler ve aşiret reisleri arasında çatışmalar yaşandı.
-Valilerin çoğunluğu rüşvet ve zulümle halkı ezdi. Aşiret kavgaları sonucu yerleşik hayat ortadan kalktı. Çukurova boşaldı, insanlar Torosdağlarına sığındı.
-Ünlü derebey ve eşkıya başı Hacıali 1828 yılında Güvenlik sendi hazırlayarak Valileri saf dışı etti. Adana eşkiyaların yönetimine girdi.
-Adana Valisinin planlaması sonucu  Eşkiyalar Gavurdağlarında Fettahlı aşiretine saldırdı. Sarvandi kalesinde savaş oldu. 25 kişi öldürüldü.  Devlet Bahçelini atalarının soyu geçirilmek istendi.
-Aşiret beyi Ağca ve Ahmed’in kesik başları İstanbul’a gönderildi. Topkapı Sarayında sergilendi.
-Necmeddin Erbakan’ın ataları da Kozanoğulları da eşkıya olarak tarihi gündemine geldi. Osmanlı Kozanoğullarını 1865 yılında sürgüne gönderdi.
-Yusuf Halaçoğlu’nun dedesi Süleyman 1878 yılı eylül ayında Osmanlı ile yerel aşiretlerin savaşı esnasında bir tepede yakalandı ve tanık olarak ifadesi alındı.
    
    
Osmanlı Arşivinde bulunan 19.yy başlarına ait Padişah fermanı (Hattı Hümayun) belgeleri arasında Adanalı ünlü derebey ve eşkiyaların 1828 yılında kendi aralarında güvenlik sözleşmesi yaparak Eyalet yönetimini ele geçirdiklerini öğrendim. Eşkiyalar başı olan Hacı Ali, 1828-1832 yılara arasında Adana Valiliğini  yönetmişti. Ve bu kısa süre içinde Osmanlı’nın Adana’ya gönderdiği Valilere de daha makamına oturtmadan isyan ederek uzaklaştırmışlardı. Olaylarla ilgili Osmanlı Arşivinde bulunan yüz binlerce belgeyi tarayarak elde ettiğim  ilginç bilgileri ÇUKUROVA TÜRKMENLERİ kitabının yeniden yazım ve yayınında kulandım.

BAHÇELİ, SABANCILAR, KARAMEHMETLER AİLELERİNİN DE ETNİK KÖKENLERİ ORTAYA ÇIKARILDI
   
     Elde ettiğim belgeler içinde eşkiyaların Adanayı ele geçirmesi ve keyfi yönetim kurmaları esnasında  devlet gücü kullanılarak soyu yok edilmek istenen Devlet Bahçeli’nin aşireti Fettahlı’nın  Adana Valilik askerleri kullanılarak 1816 yılında Sarvandi kalesi savaşında 25 kişinin olay yerinde idam edildiğini, Bahçeli’nin dedeleri Ağca Bey ile Ahmet’in kesik başlarının İstanbul’a gönderilerek Topkapı Sarayı giriş kapısında teşhir edildiği acı gerçeğini öğrenirken gözyaşlarını tutamadım.  Olaylar ile ilgili belgeleri sayın Devlet Bahçeli’ye gösterdikten sonra bizzat sayın BAHÇELİ’nin bilgisi dahilinde idam edilenlerin  Osmaniye ilçesi BAHÇE ilçesindeki tarihi mezarlıkta bulunan türbelerinin yeniden onarılması projesinin hazırlanmış olmasını öğrenmekten de mutluyum.
    Tarsuslu Karamehmetler ailesinin geçmişinde de Ramazanoğullarının vakıf mallarını işleten ve müftülük de yapan Kara Mehmet’i Osmanlı Padişahı Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Sultan’ın İstanbul’a çağırarak “Tuttuğun altın olsun, malın mülkün de çok olsun” temennisiyle yeşil bir bileklik verdiği, ailenin ELİYEŞİL lakabını aldığı ve  aradan geçen bir asır sonra torununun Tarsus, Çukurova ve Türkiye’nin en zenginleri arasına girdiği bilgisine ulaştım.
     Sabancılar ailesinin de Adana’da ticaret ve sanayi alanında zengin olması tesadüfi bir olay değil. Mustafa Kemal Paşa, Sivas Kongresi esnasında Fransız işgalcileri ve işbirlikçilerinin Adana’dan ayrılmaları halinde bölgeye Tüccar zihniyetli Kayserililerin gönderilmesini istedi. Ve bu istekleri doğrultusunda Hacı Ömer Sabancı Adana’ya gelerek kısa sürede zengin bir iş adamı oldu.
    
ÇUKUROVA TÜRKMENLERİ KİTABINDA 100 AŞİRET VE BİNLERCE AİLENİN KÖKENLERİ AÇIKLANIYOR
    Çukurova Türkmenleri kitabını yayınlarken Çukurova ve onu çevreleyen Torosdağları yöresinde yaşayan 100 aşiret ve binlerce ailenin 500 yılık köken bilgilerine Osmanlı Arşiv ve sözlü bilgiler ışığında yer verdim.
    Elde ettiğim ilginç bilgiler arasında Tarihci Yusuf Halaçoğlu’nun dedesi Süleyman Bey, 1878 yılı Eylül ayı içinde Kozandağlarında Osmanlı askeri ile yerel isyancılar arasında yaşanan iç savaşta bir tepe üzerinde yakalandı ve tanık olarak köken bilgileri de yazılarak ifadesi  alındı.  Necmeddin Erbakan’ın dedesi Nazır Efendi’nin Maliye Bakanlığı yaptığı Kozanoğuları Derebeylik Hükümeti’nin  devlete olan vergi borçlarından dolayı İstanbul’a sürgün edildiği bilgilerine de yer verdim.
    .......................................................................................................

....................................................................................................................................................................................

..


DEVAMI VAR …

 haberleşme: cep-05325829911, ev-03224533015,
Mail:cezmi.yurtsever304@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder