25 Ekim 2015 Pazar

ÇUKUROVA'YI AMERİKALILAR İŞGAL ETTİ

   



 ÇUKUROVA’YA AMERİKAN BAYRAĞI TAŞIYANLAR İŞGAL ETMİŞTİ !


     Çukurova Tarihi üzerine yaptığım yıllar süren araştırmalar ile elde ettiğim bilgi ve belgeler sonrasında yaklaşık 50 kitap yayınlamış olmam  bölge tarihi ile ilgili olarak her şeyi bildiğim anlamına gelmiyordu.  Ne zamanki Adana şehir merkezinde üç tarihi fotoğraf meraklısı insan Sabri Gül, Nuri Erbaz, Orhan Kapılı  Adana’nın tarihi ve kültürü ile ilgili yastık altında bulunan fotoğrafları facebook’ta yayınlamaya başladılar, hayaller hatıralar ve duygu ve düşünceler içerisinde  tarihi yeniden yazmayı gerektiren bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Sayın Orhan Kapılı’nın arşivinde bulunan Fransız işgal yıllarında ve 1919 yılı içinde Çukurova’yı işgal edenlerin ellerinde ABD bayrağı olduğu halde Mersin limanına yanaşmaları , Adana şehir merkezinde tarihi Belediye binasının alnının çatına ABD bayrağı asarak Türk bayrağını indirmeleri fotoğrafını gördüğümde ÇUKUROVA kitabını yazmaya karar verdim.
    Çukurova dünyanın en verimli topraklarının bulunduğu dört mevsimin bir arada yaşandığı yerdi. İlk insanın ayak basmasından itibaren yaşanan olaylar bir şekilde geride izler bırakmıştı.  Toprağın her yerinde bulunan eserler insanoğlunun bir garip hayat hikayesinin ses veren belgeleri idi. Anavarza’nın Zafer Kapısı’nda bulunan şaşkın adam heykelinin konuşması gerekiyordu. Adana’nın Taşköprüsü, Kalekapısı, Vali Konağı, Seyhan nehri, Tepebağ’da yaşanalar bilinmesi gereken güzelliği olan konulardı.
    Osmanlı Devleti’nin son yüz yılında Çukurova’da yaşananlar ise Arşivlerin tozlu raflarında aralamayı okunmayı, yazmayı gerektiriyordu.  Adana Vali Konağı’nın kapısındaki Batılı ülkelerin Kapitülasyonlar merkezi olan Düyun-u Umumi(ye binasında yaşananları, Adana’nın 1912 yılında Fransa’ya satılmasının acı gerçeklerini açıklayan belgeleri…ve de ABD’nin Adana’yı kendi sömürgesi yapmak için hazırladığı planları projeleri açıklayan belgeleri Osmanlı Arşivinde bulduğumda  elde ettiğim bilgileri yayınlayarak insanlığın bilgisine sunmayı amaçladım.

    Çukurova’yı sömürge yapmak için “üşüşenler”, nice canlar yakmışlar, ocakları söndürmüşler, anaları ağlatmışlardı. Yeni nesilleri Çukurova Tarihi’nin unutulan olaylarını hatırlatmak gerekiyordu. Gerçekleri siyah beyaz fotoğraf olarak gözler önüne seren Adana Belediye binasına ABD bayrağının asılması olayının tarihi arka planı ÇUKUROVA kitabının ana konusu oldu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder